zondag 22 maart 2015

Gyproc plafond op houten regelwerk

Eindelijk is de kop eraf: het eerste plafond is opgebouwd. Het raamwerk is gemaakt van houten kepers (25mmx120mm) met dwars daarop plafondlatten (22mmx50mm). Omdat de vloer van het verdiep erboven trilt als je erover loopt, is het plafond volledig opgehangen aan de muren. Zo blijven beide bouwlagen netjes gescheiden
De keuze voor een houten raamwerk is toeval, want we hadden eigenlijk een metal stud frame voorzien. Na het afbreken van het plafond in de living hadden we een heleboel houten kepers liggen en tegelijk kwam de bestelling metal studs maar niet binnen. Kleine change of plans dus, zo kunnen we verder en ruimen we tegelijk die stapel planken op.

Het plaatsen is vrij eenvoudig: Met de laser een lijntje uitzetten. Bepalen op welke hoogte je het plafond wil en meten hoeveel die hoogte dan wel boven de laser uitkomt.

Bij het plafond op de foto komt het raamwerk 16,5cm boven de laser uit. t.t.z. de kepers komen op die hoogte, de plafondlatten en gyprocplaten komen er nog onder.  Dat teken je overal af op de muur, en daarna kan de laser weg.
Dan zet je balken vast aan weerszijden van de muur, en vijs je de eerste plafondlat er meteen al tegenaan. omdat de plafondlat wat verder uitsteekt dan de balk waaronder hij hangt, heb je een soort trapje waar de dwarse kepers dan op kunnen steunen. Zo staan ze meteen op de goeie hoogte en heb je je handen vrij.
Dan zet je een keper om de 60cm vast op de zijbalk. Ik doe dat met een stukje CLS balk die ik enerzijds in de zijbalk, anderzijds in de keper vijs.
Daaronder dwars de plafondlatten om de 42cm (of nog beter: om de 41.6 cm). en dan (oef, eindelijk) dwars opnieuw de gyproc platen.
Meer info hier: http://www.gyproc.be/professional/systemen/plafonds/op-houten-regels/hs-p-12-5/nl?HIDEPDF=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten